אלה ברדסלבסקיה עו''ד ונוטריון
משרד עו"ד ונוטריון נוסד בשנת 2000
מתוך אתר מגדילים - נבחרת נשות הנדל''ן 2023
עו"ד אלה ברדסלבסקיה היא בעלת משרד בוטיק לעריכת דין אשר עוסק, בין היתר, בתחום הנדל"ן. את תחילת דרכה בעולם הנדל"ן היא עשתה בהתמחות במשרד עורכי דין, ומיד לאחר קבלת הרישיון, החליטה להתמקד ולעסוק בתחום הנדל"ן ובמיסוי מקרקעין.
במסגרת עיסוקה היא מלווה פרויקטים של התחדשות עירונית לרבות פינוי בינוי ותמ"א 38/2 הן בייצוג דיירים והן בייצוג יזמים, עסקאות נדל"ן מגוונות – דירות, נחלות, קרקעות וכד', פירוק שיתוף במקרקעין ומיסוי מקרקעין.
עו"ד ברדסלבסקיה חתומה על ייצוג של כ-190 בעלי דירות באזור המרכז, ייצוג יזם בשני פרוייקטים בינוניים, קידום פסקי דין בעניין מיסוי מקרקעין. בנוסף, עו"ד ברדסלבסקיה היא בעלת כישורים מיוחדים לניהול מו"מ תוך שמירת האינטרסים של הלקוח והודות לכך, אחוז הסרבנים בפרויקטים אותם היא מלווה הוא נמוך מאוד.
לצד עשייתה המקצועית הענפה, עו"ד ברדסלבסקיה מצליחה לאזן בין קריירה, משפחה ופנאי: "זה עניין של קביעת סדרי עדיפויות. המשפחה היא לפני הכול ותחביבים זה גם חשוב מאוד. שני הדברים האלו נותנים כח להמשך העבודה ורצון להתקדם בה".
מתוך סודות המשפט עם ששי גז
אנשים בוגרים רבים מחליטים בשלב כלשהו של חייהם להכין צוואה מכיוון שאין לדעת מתי יגיע יומם להיפרד מהעולם, ומפאת רצונם לקבוע בוודאות כיצד יחולק רכושם לאחר פטירתם.
חשיבות עשיית צוואה
סוף מעשה הוא במחשבה תחילה ומטרת עריכת הצוואה היא קודם ולפני הכל, לאפשר לעורך הצוואה לקבוע כיצד, למי ובאיזה אופן יחולק רכושו, אותו צבר במהלך חייו, לאחר פטירתו.
ניסוח בהיר ומדויק של רצון עורך הצוואה נועד בין היתר למנוע מחלוקות וסכסוכים בין היורשים, הן אלו המופיעים בצוואה כנהנים מחלק זה או אחר ברכוש המצווה, והן אלו שללא קיומה של הצוואה היו זכאים להימנות כיורשיו עפ"י דין של המנוח.. עריכת צוואה חשובה כמעט בכל מקרה, אך היא חשובה במיוחד כשמדובר במצווה המצוי במערכת זוגית, "פרק ב'" ויש ילדים למי מבני הזוג ממערכת הנישואין הראשונה ו/או מהשנייה ולכן העימותים עלולים להיות סבוכים ומורכבים הרבה יותר.
כאשר נערכה צוואה ובעל הרכוש משאיר הוראות מפורטות באשר לרצונו ולהחלטתו כיצד יחולק רכושו מכל מין וסוג שהוא ( נכסי הנדל"ן, כספים, זכויות עתידיות וכד') אזי ככל שהצוואה נערכה כנדרש בדין, ביהמ"ש מכבד את רצונו של הנפטר והמצווה, גם אם רצונו זה אינו תואם את ציפיות הנהנים ו/או היורשים שהודרו מהצוואה. אדם רשאי להורות על מה ייעשה ברכושו, ככל העולה על רוחו, ואם אין סיבות מיוחדות וחריגות (כגון אי כשירות המצווה ו/או לחץ בלתי הוגן על המצווה ו/או ניצול מצבו הנפשי/בריאותי של המצווה), אזי רצונו האחרון של המצווה יכובד בדיוק כפי שהביע אותו בצוואתו האחרונה.
על הצוואה להיות מנוסחת באופן ברור, כך שהמשמעות וההשלכות של כל משפט הרשום בצוואה תהיינה מובנות וחד-משמעיות לחלוטין, מבלי להותיר ספקות או מקום לשתי משמעויות או לפרשנויות שונות.
זכותו של אדם לשנות במהלך חייו ובכל עת שיחפוץ את צוואותיו, לשנותן, לבטלן כליל ותמיד צוואתו האחרונה שנערכה בעת שהמצווה היה כשיר – היא זו שתהא מחייבת ותקבל תוקף חוקי.
סוגי הצוואות הקיימות בישראל
צוואה בעדים
זוהי צוואה מודפסת הנחתמת בנוכחות שני עדים זרים שאין להם כל אינטרס בירושה/בצוואה והמאשרים בחתימותיהם שאכן האדם שחתם בנוכחותם על הצוואה הצהיר בפניהם שזו צוואתו האחרונה ושהוא חותם עליה מרצון חופשי וללא לחץ ו/או אילוץ.
ברוב המקרים המוריש/המצווה פונה לעורך דין ומבקש ממנו שיכין עבורו צוואה הכוללת את כל המידע על נכסיו וממונו, וכן הנהנים בצוואתו, החלקים מעיזבונו שלו יהיה זכאי כל נהנה וכל הוראות רלוונטיות נוספות ככל שיחפוץ.
הצוואה תנוסח ע"י עוה"ד בהתאם להוראות חוק הירושה, לרבות תוך הקפדה על הנדרש בסעיף 20 לחוק הירושה.
חלה חובה שמסמך זה יכלול את תאריך חתימתו ע"י המצווה, את חתימת בעל הצוואה שהוא מעל גיל 18 וחתימת שני העדים בנוסח המדויק שנקבע בחוק לצורך זה.
צוואה בפני רשות
צוואה בפני רשות היא צוואה שהוכנה על ידי המצווה או עורך דינו עפ"י הוראות המצווה, ונחתמה ע"י המצווה בפני נוטריון, שופט, רשם של בתי המשפט, רשם לענייני ירושה או חבר מן המניין בבית הדין הרבני, המאשר בנוסח הקבוע בחוק, כי הצוואה נחתמה בפניו ע"י המצווה. צוואה זו מייתרת את הצורך בחתימתם של שני עדים.
צוואה בכתב יד
אדם זכאי להכין צוואה בכתב יד, חייב לרשום את הצוואה ואת כל הכלול בה בכתב ידו, מתחילת המסמך ועד סופו, מוסיף לכך את תאריך כתיבת המסמך וכותרת המעידה שזו צוואתו.
הצוואה חייבת להיערך על פי סעיף 19 לחוק הירושה ובסופה חותם עליה המוריש. בסוג זה של צוואות אין צורך בחתימה של שני עדים או של עורך הדין.
אם הצוואה לא נערכה ונחתמה בדיוק על פי הוראות החוק, עלול להיות מצב שהיא לא תהיה ברת תוקף.
צוואה בעל פה
אדם שמודע לכך שמצבו הבריאותי הנו כזה שימיו ספורים מבקש במקרים רבים לערוך צוואה מידית, כיוון שאין לו את הזמן או היכולת לבצע זאת כמקובל. לצורך זאת, מזמן המצווה אל מיטת חוליו שני עדים זרים הרושמים מפיו את הוראות צוואתו בעל פה על כל פרטיה. לאור ההליך החריג, מחויבים העדים להפקיד את המסמך בהקדם, וכפוף למועדים הקבועים בחוק, אצל הרשם לענייני ירושה. צוואה זו תקפה לחודש ימים בלבד, כאשר אם בסופו של דבר האדם נותר בחיים לאחר פרק זמן זה, יהיה עליו להכין צוואה בעדים ו/או בפני רשות ו/או בכתב ידו, כיוון שהצוואה הקודמת שנערכה בע"פ אינה ברת תוקף יותר.
חשיבות עריכת צוואה בעזרת עורך דין העוסק בתחום זה
עריכת צוואה בעזרת עורך דין אינה פעולה שעלותה גבוהה ולכן חשוב לבצע זאת כנדרש ובאופן דווקני על פי הוראות החוק. עורך דין הבקיא בתחום זה ועורך הרבה מאד צוואות יוכלו לנתב את דרכו של האדם המצווה בבחירת הצוואה התואמת את רצונותיו של המצווה, על הנוסח הבהיר והמדויק של הוראותיו אלו, על ההשלכות המסויות והאחרות של דרך החלוקה של רכוש המצווה לנהנים, ויוכל לענות לכל שאלה שעשויה להתעורר אצל המצווה במהלך הכנת הצוואה. תפקידו של עוה"ד גם לוודא שהצוואה נערכת באופן התואם בדקדקנות את הוראות החוק, על החתמתם כנדרש של העדים לחתימת המצווה ועל הנוסח המדויק הן של הצהרת המצווה והן של הצהרת העדים.
הפקדת הצוואה אצל גורם מוסמך
המצווה רשאי לשמור את צוואתו בכל מקום/מקומות שיחפוץ, עפ"י שיקול דעתו הבלעדי. לא חלה עליו כל חובה להפקיד את הצוואה אצל רשם הירושה, אם כי כמובן שהמצווה רשאי לעשות כן אם כך בחר, והחובה להפקיד צוואה אצל הרשם חלה רק בצוואה בעל פה כאמור לעיל.
מינוי מנהל עיזבון
המצווה רשאי לכלול בצוואתו את רצונו שלאחר פטירתו ימונה אדם מסוים כמנהל עזבונו, ואף ליתן הוראות כיצד על אותו מנהל עזבון לפעול. רשם הירושה ו/או ביהמ"ש המוסמך אינו חייב למנות מנהל עזבון כלל אם מצא לנכון שאין צורך במנהל עזבון לצורך חלוקת העיזבון, אך אם הוחלט, כי קיים צורך במנהל עזבון זמני ו/או קבוע, אזי בדרך כלל, וככל שאין סיבה מיוחדת, הוא ימנה את מי שהמצווה ביקש בצוואתו.
המקרים בהם בדרך כלל יש צורך במינוי מנהל עזבון הם:
-
אם יש צורך לנהל את עסקיו הכלכליים ו/או את בית העסק של המצווה עד קבלת צו קיום הצוואה, וזאת על מנת שעסקים אלו ימשיכו להתנהל ולא ייגרם נזק לעיזבון בתקופת הביניים.
-
כאשר המצווה הורה שרכושו יימכר למרבה במחיר, ורק התמורה שתתקבל לאחר המכר ולאחר תשלום כל החובות/ההוצאות ישולמו, תחולק לנהנים כפי שקבע המצווה בצוואתו.
-
אם בחר המוריש לצוות כי עזבונו או חלק מעיזבונו יוקדש לטובת הצבור ו/או גוף ציבורי למטרות הומניטריות (כגון הקמת קרן מלגות שבה מחלקים מלגות כספיות לסטודנטים מצטיינים אחת לשנה או קרן תרומות שממנה תורמים לעמותות ספציפיות הכל על פי הנחיות המצווה כמפורט בצוואתו).
השלכות מס של קיום הצוואה
בדרך כלל, בעת הכנת הצוואה וניסוחה, מתייעץ המצווה עם עורך הדין בנושא השלכות המס שעלולות להיות רלבנטיות בעת חלוקת עזבונו בהתאם לצוואה. עורך דין המיומן בצוואות, ייעץ למצווה כיצד לנסח את הצוואה באופן המיטבי ביותר עבור הנהנים עפ"י הצוואה, ובאופן שהמס שיחול על העיזבון ו/או הנהנים יהיה בשיעורים הנמוכים ביותר כאשר ואם הם ירצו למכור דירה, נחלה או רכוש. עורך הדין ייעץ ללקוח על פי שיטת המיסוי ושיעורו בעת עריכת הצוואה, כאשר באופן טבעי בעתיד יכולים לחול שינויים בחוק ו/או בתקנות.
ייפוי כח מתמשך
עד לאחרונה, אדם שנתן ייפוי כח כללי או ספציפי (נוטריוני או אחר) למיופה כח, אזי החל מהרגע בו נותן ייפוי הכח איבד עצמאותו הפיזית/נפשית, בין אם מונה לו אפוטרופוס ובין אם לאו, אזי פג תוקפו של ייפוי הכח, ואין לעשות בו יותר שימוש. מצב זה יצר בעיות קשות בטיפול רפואי וכספי במי שהפך לחסר כשירות, והביא לסרבול בירוקרטי בטיפול בחסרי כושר.
לאחרונה בוצע תיקון חשוב ביותר ורב השלכות לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, שנועד לפתור את הסוגיות רבות ובעיות קשות שנוצרו עקב החוק הקודם. והוחל ביישום ההתנהלות בעזרת ייפוי כוח מתמשך המחליף במקרים רבים את הצורך באפוטרופסות לגוף או לרכוש. מסמך זה ניתן להכין רק בעזרת עורכי דין שעברו הכשרה ייעודית והם בעלי תעודת הסמכה לעסוק בכך.
תפקידו של ייפוי כוח המתמשך הוא לאפשר לנותן ייפוי הכח המתמשך הכח והזכות לקבוע מראש את מי הוא מבקש שיהיה מיופה כוחו בתקופה בה יהיה בחוסר כשירות משפטית, וליתן הוראות באשר לסמכויות של מיופה הכח והדרך בה הוא מתבקש לפעול.
הכנת ייפוי הכוח המתמשך מתבצעת רק על ידי עורך דין מוסמך לכך באופן מיוחד כשהאדם נותן ייפוי הכח עדיין במצב כשיר והוא מודיע מהי דרך הפעולה שאותה הוא מבקש שיישם מיופה הכוח כשהממנה יהיה בלתי כשיר. ההנחיות המפורטות שהוא מעביר הן לגבי כל נושא הקשור אליו, נושאים רפואיים, כספיים, אישיים, נפשיים גופניים וכו'.
אדם זה בוחר מי יהיה מיופה הכוח שלו, הוא יכול לבחור באדם אחד או שניים שהם אמינים עליו ולכן ימלאו תפקיד זה. המטרה היא למנוע מחלוקות עתידיות בין בני המשפחה לגבי כל נושא הקשור בו עד יום מותו, כאשר נדרשת קבלת הסכמתו בכתב של מיופה הכח המיועד על אותו טופס.
חתימה על ייפוי כוח מתמשך נעשית באמצעות הטופס המופיע בתקנות הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (ייפוי כוח מתמשך, הנחיות מקדימות לאפוטרופוס ומסמך הבעת רצון), התשע"ז - 2017.
המסמך מקבל תוקף משפטי לאחר העברתו למשרדי האפוטרופוס הכללי ומידע על כך מועבר לבעל ייפוי הכוח המתמשך, למי שנבחר להיות מיופה הכוח וגם לנציג היועץ המשפטי לממשלה.
בהגיע היום שבו האדם שנתן את ייפוי הכח לא יהיה כשיר לקבל החלטות עקב מצבו הבריאותי, ייכנס לתוקף ייפוי הכוח המתמשך.
למען הסר ספק יובהר, כי ייפוי הכח המתמשך ניתן לשינוי ו/או לביטול ע"י נותן ייפוי הכח במהלך חייו וכל עוד הוא במצב של כשירות משפטית, ולאחר מותו של הממנה, פג תוקפו של ייפוי הכוח המתמשך בתום 3 חודשים ממועד הפטירה, ובכך הוא מאפשר בתקופה בטרם ניתן צו ירושה או צו קיום צוואה כדי לטפל בעיזבונו של הנפטר לטפל בחובות ו/או בעניינים חשובים לנפטר, כגון תשלומי קבורה, הקמת מצבה, גמר חשבון עם מטפל/ת ככל שהיה וכד'.
סיכום
צוואה וייפוי כח מתמשך אינם באים האחד במקום מישנהו, אלא נועדו להשלים זה את זה, כאשר ייפוי הכח המתמשך חל בתקופה בה נותן ייפוי הכח הינו בין החיים, ועד לפטירתו ו3 חודשים לאחר מכן, ואילו הוראות הצוואה ייכנסו לתוקפן רק לאחר פטירת המצווה וקבלת צו קיום הצוואה ע"י הרשם לענייני ירושה ו/או ביהמ"ש המוסמך.
2 המסמכים הנ"ל הינם בעלי חשיבות והשלכות רבות, ואשר על כן יש להתייחס אל עריכתם וניסוחם בזהירות ובמקצועיות, ובכך להימנע מטעויות ועגמת נפש רבה הן למצווה ו/או לנותן ייפוי הכח, והן לנהנים בצוואה ו/או למיופה הכח בייפוי הכח המתמשך.
מאמר זה נועד להביא רק על "קצה המזלג" ובאופן כללי את חשיבות 2 הסוגיות בהן דן המאמר, ויודגש, למען הסר כל ספק, שאין במאמר זה משום ייעוץ משפטי או מתן מידע מלא, מפורט ועדכני, ורק התייעצות משפטית מלאה ומחייבת במשרדה של עוה"ד תוכל להביא בפני המתייעץ את הדרך הנכונה, העדכנית והמתאימה ללקוח הספציפי ולרצונותיו.